Τοποθεσία Πωγωνίου Β.Ηπείρου (Σελίδα 2)


Τα Τσιδόσπιτα και η Πάρα ήταν μάλλον συνοικισμοί παρά κοινότητες. Τα υπόλοιπα ήταν κοινότητες που αριθμούσαν 60 έως 80 οικογένειες.

(Πηγή εικόνας: Εκδώσεις Σχωριάδες)

 

Το Πωγώνι της Βορείου Ηπείρου αποτελείται από 8 χωριά που απλώνονται σε μια έκταση δακτυλίου 50χλμ. περίπου (Σωπική, Σκωριάδες, Πολύτσανη, Σέλτση, Χλωμό, Μαυρόγερο, Τσιάτιστα και Ωψάδα με τα όμορφα λιθόκτιστα και αρχοντικά σπίτια).

Πωγώνι (Τοποθεσία Πωγωνίου Β.Ηπείρου)

 

Θαρρείς και ταξιδεύεις σε άλλη εποχή… Εδώ δεν υπάρχουν πολυτελή θέρετρα ή τουριστικά χωριά που ζωντανεύουν από τους εκδρομείς, αλλά υπέροχοι άνθρωποι, αμόλυντα φυσικά τοπία και παραδοσιακοί οικισμοί.
Είτε κοιτάς προς την Ελλάδα είτε προς την Αλβανία, η φύση αδιάσπαστη απλώνεται μέχρι εκεί που φθάνει το μάτι, σβήνοντας τις διαχωριστικές γραμμές που χωρίζουν τα κράτη και τα έθνη…
Εδώ στο απόμακρο Πωγώνι, στα σύνορα με την Αλβανία, όπου και να γυρίσεις το βλέμμα θα αντικρίσεις βουνά, ακρώρειες και χαμηλούς κυματισμούς λόφων, να τελειώνουν και να χάνονται προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Σήμερα το Πωγώνι αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις της φύσης καθώς το καταπράσινο και παρθένο φυσικό τοπίο του, μαγνητίζει με τις ομορφιές του τον επισκέπτη.
Είναι μια περιοχή που διατηρεί το παραδοσιακό της χρώμα. Σε πολλά χωριά του Πωγωνίου συναντά κανείς γερόντισσες που φορούν την παραδοσιακή «μαντήλα» (κεφαλομάντηλο) και την φορεσιά του Πωγωνίου τα λεγόμενα Καβάδια που ήταν η νυφική και επίσημη φορεσιά των γυναικών.

 

Προηγούμενη Σελίδα