Τοποθεσία Πωγωνίου Β.Ηπείρου

Τοποθεσία Πωγωνίου Β.Ηπείρου

Πωγώνι (Τοποθεσία Πωγωνίου Β.Ηπείρου)

Η περιοχή του Πωγωνίου βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Νομού Ιωαννίνων και παρόλο που δεν είναι αναπτυγμένη τουριστικά, αποτελεί ένα όμορφο κομμάτι της Βορείου Ηπείρου που γοητεύει τον επισκέπτη με την ανέγγιχτη ομορφιά του τοπίου. Παρθένα δάση με πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας δημιουργούν μοναδικές εικόνες.
Το πωγώνι είχε 47 χωριά και χωρίζεται σε δύο περιοχές. Το Βόρειο ή Άνω Πωγώνι και το Νότιο ή Κάτω Πωγώνι. Ένα τμήμα του Επάνω Πωγωνίου υπάγεται στην Αλβανία. Δυστυχώς μετά τις αποφάσεις των μεγάλων δυνάμεων το 1914 και τις συνθήκες που υπογράφτηκαν τότε, το Πωγώνι χωρίστηκε με ένα τμήματα του να παραμένει αποκομμένο από την οικογένεια του ενιαίου Πωγωνίου. Πρόκειται για τα χωριά Σωπική, Σκωριάδες, Πολύτσανη, Σέλτση, Χλωμό, Μαυρόγερο,Τσιάτιστα και Ωψάδα. Στο Παλιό Πωγώνι υπάγονταν και μερικά χωριά τα οποία σήμερα υπάγονται στην επαρχία Κονίτσης ή δεν υπάρχουν καν.

Σε παλιά αρχεία του Μοναστηριού της Τσιάτιστας κάπου το 1600 αναφέρονται σημαντικές πληροφορίες. Πέρα από τα γνωστά σε όλους μας χωριά του Πωγωνίου ήταν και μερικά ακόμη τα οποία έχουν χαθεί στα βάθη των χρόνων. Λόγο διαφόρων επιδρομών από ληστές και λεηλατισμούς, αλλά και από θανατηφόρες επιδημίες αυτά τα χωριά ερημώθηκαν και οι κάτοικοι τους μετοίκησαν σε άλλα κοντινά χωριά της περιοχής. Τα χωριά αυτά ήταν:

  1. Η Οψάδα ακριβώς στους πρόποδες του Μακρύκαμπου όπου οι κάτοικοι μετεγκαταστάθηκαν στην Σωπική.
  2. Ο Αϊ Νικόλας στα βόρεια της Τσάτιστας όπου οι κάτοικοι μετεγκαταστάθηκαν στην Τσάτιστα αλλά και στο Χλωμό.
  3. Η Δολιβίστα και τα Τσιδόσπιτα μέσα στα όρια του Χλωμού όπου οι κάτοικοι μετεγκαταστάθηκαν στο Χλωμό.
  4. Η Πάρα κοντά στις Σχωριάδες όπου οι κάτοικοι μετεγκαταστάθηκαν στις Σχωριάδες.

 

Επόμενη Σελίδα