Σύλλογοι


Η αγάπη των απανταχού Χλωμιωτών για το χωριό καθώς και θέληση για βοήθεια, τους οδήγησε στο να οργανωθούν και να δημιουργήσουν τους παρακάτω Οργανισμούς:

• Το 1905 με έδρα τη Κωνσταντινούπολη ιδρύθηκε η αδελφότητα του Χλωμού «Η Αγία Παρασκευή» με σκοπό την εξέλιξη των εκπαιδευτηρίων και τη προαγωγή των Κοινοτικών Ιδρυμάτων του Χλωμού. Η βοήθεια των Χλωμιωτών της Πόλης στην ενίσχυση του χωριού ήταν τεράστια.

• Το 1914 με έδρα το Σικάγο Ιλλινόις ιδρύθηκε ο Σύλλογος «Υπαπαντή» με σκοπό:
1) Το σφίξιμο των σχέσεων μεταξύ των μελών του
2) τη διατήρηση του Παρθεναγωγείου στο Χλωμό
3) τη διατήρηση του γιατρού στο χωριό
4) την οικονομική βοήθεια σε διάφορες ανάγκες του χωριού
Η συμβολή του Συλλόγου στα αναπτυξιακά έργα του χωριού όλα αυτά τα χρόνια είναι μεγάλη προσφέροντας έτσι όσο το δυνατών περισσότερα χρήματα μπορούσαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος έχει καταφέρει να αντέξει στο πέρασμα των χρόνων ξεπερνώντας έτσι τα 100 χρόνια ύπαρξης του.

• Το 1949 με έδρα τη Νέα Υόρκη ιδρύθηκε η Αδελφότητα «Η Αγία Παρασκευή» με σκοπό την οικονομική βοήθεια του Χωριού και των απόρων του. Η συμβολή της Αδελφότητας στην αναβάθμιση του χωριού ήταν τεράστια. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η αδελφότητα σταμάτησε να λειτουργεί παραχωρώντας έτσι όλο το χρηματικό ποσό που είχε στο ταμείο της για έργα στο χωριό.

• Το 1995 με έδρα την Αθήνα ιδρύθηκε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χλωμιωτών «Η Αγία Παρασκευή» με σκοπό να βαδίσει στα χνάρια των προηγούμενων. Η συμβολή του Συλλόγου στα αναπτυξιακά έργα του χωριού είναι σημαντική. Αν δεν υπήρχαν όμως τα ενεργά μέλη του Συλλόγου, δηλαδή οι ίδιοι οι Χλωμιώτες, δεν θα γινόταν τίποτα. Η στήριξή τους προς τον Σύλλογο με τις ετήσιες συνδρομές καθώς και με την παρουσία τους στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο για την ετήσια κοπή της πίτας, δίνουν ζωή και ενεργό ρόλο στον Σύλλογος μας. Ο Σύλλογος, σε συνεργασία πάντα με την κοινότητα του χωριού προχωρούν σε έργα και πράξεις!