Ευεργέτες του Χλωμού


ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΕΡΙΟΠΟΥΛΟΣ: Οργανωτές και πρωτεργάτες των Χλωμιωτών στην Κωνσταντινούπολη, για την εξαγορά του Χλωμού το 1850, αντί 90.000 γροσίων ή 900 χρυσών λιρών. Κι έτσι έπαψε πια να είναι (Μουαδζέλ), φορολογούμενο προς την Τουρκική Κυβέρνηση.
Επίσης με τη δικιά τους μεσολάβηση βοήθησαν στην εξαγορά των γειτονικών χωριών Πολύτσανη και Σχωριάδες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΤΟΣ: Πρωτοστάτης για την ανέγερση της εκκλησίας Αγίας Παρασκευής στο Χλωμό, η οποία άρχισε το 1855 και τελείωσε το 1858. Κόστισε 5000 λίρες χρυσές, εκτός του υλικού. Δούλευαν σ’ αυτή 90 μαστόροι. Χρειάστηκε και δεύτερος έρανος από τους Χλωμιώτες για τον καλλωπισμό μέσα και έξω της εκκλησίας.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Σεβάσμιος ιερεύς, γεννημένος να υπηρετήσει τον Χριστό μας, καλοκάγαθος, μορφωμένος, αριστούχος μαθητής στη Σχολή Χάλκης της Κωνσταντινούπολης. Έδωσε όλο τον εαυτό του για το Χλωμό και συντέλεσε στην αναβάθμιση της κοινότητας αυτής. Μας άφησε δύο άριστα βιβλία : «ΚΩΔΗΞ Εκκλησίας Αγίας Παρασκευής Χλωμού», τα οποία παρουσιάζουν την ιστορία του Χλωμού. Εκπλήρωσε την επιθυμία του, ο γιος του, Απόστολος Σπ. Οικονόμου εκτυπώνοντας τα βιβλία αυτά και διανέμοντας τα δωρεάν.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΛΟΣ – ΜΠΙΡΜΠΙΛΗΣ: Μας άφησε μια υπέροχη κληρονομία τα 3 βιβλία που επιμελήθηκε και έγραψε: 1ο Αμνημόνευτα γεγονότα από ξεχασμένες πατρίδες, 2ο Τα παραμύθια της γιαγιάς και τα παιδικά μας παιγνίδια και 3ο Ο Γάμος στο Πωγώνι.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ: Ξανάχτισε την πολύ παλιά εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στο Χλωμό, σχεδόν από τα θεμέλια, γιατί δεν άντεξε πια στο χρόνο και με όλα τα χρήματα δικά του, σχεδόν 50.000 δολάρια. Επίσης με τη δικιά του παρακίνηση ξεκίνησε η αποκατάσταση του Αγίου Χριστοφόρου.

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΓΚΑΝΤΙΝΑΣ: Με δικά του χρήματα και με την οικονομική συμβολή των Χλωμιωτών του Πάνω Μαχαλά, που βρίσκονται στην Αμερική, έγινε δυνατόν η ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, η οποία ήταν πεσμένη. Έγινε, επίσης και η αξιοποίηση του χώρου της εκκλησίας αυτής.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΟΥΣΗΣ: Έδωσε 2500 δολάρια για την σκεπή του Αγίου Χριστοφόρου βοηθώντας έτσι στην πλήρη αποκατάσταση της.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και όλους τους υπόλοιπους απανταχού Χλωμιώτες, όπου όλα αυτά τα χρόνια, με τη συμμετοχή και τη συνδρομή τους στον Σύλλογο μας, έχουν συμβάλει στη συνεχή ανοικοδόμηση του χωριού μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους!!!